El gust
És un sentit que consisteix en percebre i registrar el sabor i identificar certes substàncies solubles en la saliva per mitjà d'algunes de llurs qualitats químiques.
Als humans el gust se sent principalment a la llengua
Receptors:
● Les cèl·lules quimioreceptores tenen la particularitat de captar un estímul i transformar-lo en un impuls nerviós que serà conduït pels nervis.
Les cèl·lules quimioreceptores s’agrupen en botons gustatius, que estan distribuïts en les diferents papil·les gust.
La vista
La vista és el sentit que permet percebre la llum de l'exterior per a obtenir informació sobre la mida, la forma, el color, la distància, la posició i el moviment del que es trobi en el camp de visió. Això ens permet conèixer el medi del nostre entorn i relacionar-nos-hi.
Aquestes percepcions lluminoses es capten a través dels ulls, situats a la part frontal de la cara, a sobre el nas, i protegits pels ossos facials i del crani. Els ulls estan formats per diferents parts anatòmicament diferenciades, com la còrnia, el cristal·lí, el nervi òptic i la retina, entre d'altres, que capten la llum i la transmeten al cervell perquè la interpreti.
El olfacte
És el sentit encarregat de detectar i processar les olors. És un sentit químic, en el qual actuen com a estimulant les partícules aromàtiques o odoríferes despreses dels cossos volàtils. Les substàncies odorants són compostos químics volàtils transportats per l'aire.
L'oïda
L'oïda és el sentit pel qual es perceven els sons. Aquesta percepció constitueix l'audició i té lloc mitjançant l'òrgan corresponent, l'orella.
El tacte
El sentit del tacte o sentit tàctil permet percebre qualitats dels objectes i medis com la pressió, temperatura, textura, duresa, etc. Aquest sentit es troba principalment en la pell, en la qual es troben diferents classes de receptors que s'encarreguen de transformar els distints tipus d'estímuls de l'exterior en informació susceptible de ser interpretada pel cervell. Els principals receptors són els corpuscles.
Els receptors sensorials de la pell detecten els canvis que es produeixen a l'ambient en relació al tacte, la pressió i la temperatura. De cada tipus de receptor en parteix un tipus específic de fibra nerviosa. Els diversos mecanoreceptors es distingeixen per la seva morfologia i la mida del seu camp receptiu, la persistència de la seva resposta i la freqüència a la qual poden donar resposta.
Fins aquí el tema 5, espero que os serveixi d'explicació.
Aquest tema ha estat més complicat del que em pensava, però en el fons ha estat divertit treballar-lo.
No hay comentarios:
Publicar un comentario